tirsdag 28. februar 2012

"Ryggraden" i nøgne Ø´s produksjon!

Tappelinjen til Nøgne Ø kom på plass i bryggeriet i uke 39, 2011 men har tatt
utrolig mye tid å få montert, justert og innkjørt! Sigbjørn, Nøgne Ø´s Brewery Production Supervisor gir her en kort innføring i teknikken som nå danner selve "ryggraden" i produksjonen vår!

Maskinen ble levert av Moravek i Tsjekkia- type Ravecobloc 21/24/4. Det er et komplett anlegg med tapping, etikettering og pakking. Etikettmaskinen er levert av Ipro på Jessheim.
Kapasiteten er pr. dato opp mot 5300 flasker pr time, den gamle Meheen-fylleren lå på ca 1500 pr time.

Vår første tappelinje....
Flaskene kommer på pall og pallen blir satt inn i depalleteringsmaskinen. Den tar av pappen og skyver flaskene over på ett transportbånd som går til etikettmaskinen.
Her deler flaskene seg i to linjer for å få etikett med datostempel. Etter at etiketten er satt på samler flaskene seg på ei linje og blir tatt videre til selve tappemaskinen. Først treffer de rinseren. (flaskevaskeren)
Denne karusellen har plass til 21 flasker. Her blir flaskene snudd opp ned før de blir spylt innvendig med pereddiksyre, så vann før de renner av seg på siste 25% av runda.
Etter vask kommer de til filleren (selve tappemaskinen). Runda her begynner med at flaskene blir preevakuert for luft med vakum og flushet med CO2 to ganger før de blir mottrykksfylt med øl.


Thomas- Nøgne ø Bottling Line Operator

Neste stasjon er korkekarusellen. Denne karusellen har plass til 4 flasker av gangen.
Skjer det noe slik at en flaske ikke får kork stopper linja opp.
Vi har deretter en flaskeinspeksjonsmaskin fra britiske Mapex som tar ut underfylte flasker og evt manglende kork som korkemaskinen ikke har fanga opp.

Flaskene samler seg nå foran innpakkeren der de blir tatt opp, 12 om gangen, og putta i eske. Eska passerer gjennom limeren, der smeltelim på 150 grader blir påført, så lukkes eska helt igjen og ølet er klart for nytes etter litt ettergjæring på varmerommet. Det går en eske ut av maskinen hvert 8,5 sekund!

Hele linja driftes enkelt med 3 personer og omstilling til annen flasketype tar ca 30 minutter.






























mandag 27. februar 2012

Imperial Brown Ale batch #768

When brewing Imperial Brown Ale batch #768, we tampered with the hop part of the recipe:
Chinook and E.K.Golding had to exit, to make room for Aurora and Bobek.  There is no reason to be alarmed, as the late addition of Columbus is still very much part of this beer.  Slovenian hops rule!


søndag 26. februar 2012

New Fermenting Vessels

We just got few new (pre-owned) 300 hl fermenters from Germany.  
Less than 4 meters high, these fit in our warehouse!





fredag 17. februar 2012

Brewing abroad

We recently went to the UK to brew our Bitter for the coming beer festival at J D Wetherspoon. It all took place at Batemans in Lincolnshire. To brew in a classic British brewery was a great experience. This was the first time we have fermented any of our beers in open fermenters.  It was probably a "first" as well for the brewers at Batemans to use the amount of hops required to brew our Bitter.
Thanks to everyone at Batemans for a great time!!



Visitors


















Last week we had Spike from Terrapin Beer Company visiting.
We brewed together!

Nøgne Ø- 10 years to celebrate!

Last week it was 10 years since we officially started Nøgne Ø. A small celebration we thought was appropriate. With the Norwegian speciality "smalahove" (smoked sheep´s head) and "bløtekake" (soak cake), we had a great time. At the same time, we were lucky to have a visit from the Terrapin brewery (US) to guest brew their famous Imperial Rye Porter!











fredag 3. februar 2012

New wonderful hops!

Last year we were approached by Blaz Boznar, who offered us hops from his father's farm in Slovenia.  After we tested out his Aurora and Bobek hops we decided to order some.  Blaz had the hops pelletized for us, and last month it arrived.
We have now introduced these hops in our Blonde with great success.  Our Blonde now has subtle spicy aromas which we are very proud of.  The first batch of Blonde to have this improvement is #754.
Enthusiastic brewers:   Rolf Tore(Toa), Edvard, Anna and Ingrid.